Valutaspeculanten gokken op een verdere daling van het Britse pond. Handelaren zien economische risico’s als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou vertrekken.

Het begint erom te spannen. Aanstaande donderdag en vrijdag komen de leiders van de Europese Unie bijeen om te praten over de positie van het Verenigd Koninkrijk.

Belangrijkste vragen zijn welke deal de Britse premier David Cameron eruit kan slepen en wanneer de datum van het Britse referendum over het EU-lidmaatschap wordt geprikt.

Insiders in Brussel houden rekening met 23 juni dit jaar als datum voor het EU-referendum.

Brexit bedreigt Britse pond

Op valutamarkten wordt bezorgd gekeken naar het perspectief van een eventuele ‘Brexit’, mocht een meerderheid van de Britse stemmers opteren voor een vertrek uit de Europese Unie. Sinds afgelopen november is het Britse pond ten opzichte van de euro al met meer dan 9 procent gedaald.

(klik voor uitvergroting)

pond

Mogelijk blijft het daar niet bij. Uit gegevens van een Amerikaanse toezichthouder blijkt dat handelaren die gokken op een daling van het Britse pond hun posities hebben uitgebreid tot het hoogste niveau sinds 2013, zo meldt The Financial Times.

Sommige analisten vrezen dat een Brexit kan leiden tot een recessie in het Verenigd Koninkrijk. De Japanse bank Nomura rekent in dit geval op een verdere daling van het pond met 10 tot 15 procent, aldus de FT.

Buitenlandse investeerders

Eén van de onzekerheden bij een Brexit-scenario is hoe buitenlandse investeerders in dat geval oordelen over het tekort op de lopende rekening van het Verenigd Koninkrijk. De Britten importeren meer dan ze exporteren. Dat tekort wordt gecompenseerd door buitenlandse beleggingen in het VK.

"Buitenlandse investeerders kunnen het economisch herstel vertroebelen, als ze het vertrouwen in het pond en de Britse economie verliezen", zegt John Stopford van vermogensbeheerder Investec Asset Management tegenover de FT.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl